De Opperdoezer Ronde
De Opperdoezer Rondes hebben hun naam te danken aan het Noord-Hollandse dorpje Opperdoes. Daar worden deze bijzondere aardappelen verbouwd en geoogst. Ze worden nog steeds traditioneel met de hand gerooid (gerooid is met een speciaal schepje de aardappels uit de grond halen). De 160 hectare zavelgrond rondom de kerk van het dorpje is de enige plek ter wereld waar de Opperdoezer Ronde kan en mag worden verbouwd. Deze zavelgrond bestaat uit klei met zo'n 60-80% zand. De vrij vaste en romige aardappel wordt door aardappelkenners en fijnproevers bekeken als een ware delicatesse. Na het rooien worden de aardappelen met de hand gesorteerd op grootte. De gehele oogst is voor eind augustus uit de grond. De Opperdoezer ronde is nu klaar voor de verkoop aan de grotere supermarkten door heel Nederland. We kunnen de Opperdoezer herkennen aan zijn dunne, zachte schilletje.

Maak jouw eigen website met JouwWeb